ZJEDLI? POPILI? TO TERAZ CZAS NA POŚWIĄTECZNY DETOX !

Okres świątecznego objadania mamy już za sobą. Dla naszych żołądków i wątroby był to czas wzmożonej „pracy”, ale w końcu od tego jest Gwiazdka, by odrobinę sobie pofolgować i koniecznie spróbować każdej przygotowanej potrawy. Z resztą na co dzień nie ukrywajmy nie jadamy takich rarytasów, więc tym bardziej nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia.
Ci, którzy dbają o swoją sylwetkę i nienaganny wygląd dobrze wiedzą, że detox po takiej uczcie i milionach spożytych kalorii jest wręcz wskazany. Dlatego przygotowaliśmy dla Was trzy sprawdzone przez nas przepisy na „oczyszczenie”. Zawarte w nich składniki wspomagają i usprawniają pracę naszego układu pokarmowego, a dodatkowo uzupełnione w produkty superfoods (czyli najlepsze naturalne i nieprzetworzone produkty, „eliksir młodości” i długowieczności w jednym) dostarczą nam mnóstwo energii i potrzebnych suplementów. Będzie smacznie, zielono i przede wszystkim lekko – czyli jak lubimy najbardziej. Proponowane przez nas sałatki i koktajl śmiało możecie zabrać ze sobą do pracy w formie lunch boxu. Mogą też być świetnym wstępem do „diety sylwestrowej”. Przepisy, które znajdziecie poniżej pochodzą z naszych ulubionych blogów kulinarnych.
the-mean-green-detox-salad-1

SAŁATKA GREEN DETOX by Half Baken Harvest
To prawdziwa bomba witaminowa i oczyszczająca w jednym. W jej składzie znajdziecie między innymi nasiona chia, awokado, cieciorkę, jarmuż, grejpfruty, czy kolendrę i natkę pietruszki. Bogactwo witamin i superfoods w jednym !

the-mean-green-detox-salad-2 the-mean-green-detox-salad-1

SKŁADNIKI (dla 3-4 osób):
– ok. 1,5-2 szklanki gotowanej ciecierzycy
– 0,5 szklanki płatków kokosowych (można zrezygnować)
– 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
– ok. 3-4 szklanki świeżego, z grubsza rozdartego jarmużu
– 1 brokuł, różyczki ugotowane na półtwardo
– 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
– 2 czerwone grejpfruty
– 1 dojrzałe awokado pokrojone w plasterki
– 4-5 łyżek nasion chia
– 0,5 szklanki pociętej natki pietruszki
– świeżo pocięta kolendra ok. 3-4 łyżki

DRESSING (wszystkie składniki połączyć ze sobą):
– 2 duże łyżki tahini (pasty sezamowej)
– 2 duże łyżki dobrej oliwy z oliwek
– 2 łyżki sosu sojowego
– sok z połowy cytryny
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez traskę
– 2 łyżeczki świeżego imbiru (starkowanego)
– sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę podpiekamy w piekarniku razem z płatkami kokosowymi by zyskały ładny brązowy kolor (około 30 minut/180-200 stopni, co jakiś czas mieszając). Grejpfruty obieramy ze skórki, błonek i segmentujemy na cząstki. Wcześniej podgotowujemy różyczki brokułu (w wodzie z odrobiną cukru) i szatkujemy dość drobno kapustę.

Do dużej miski wykładamy jarmuż, skrapiamy go oliwą z oliwek i lekko solimy. Dobrze mieszamy, by pokrył się oliwą i odrobinę zmiękł. Następnie do miski dokładamy różyczki brokułu, kapustę, pietruszkę, kolendrę, nasiona chia, cieciorkę z kokosem, grejpfruty i awokado. Tak przygotowaną sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.

the-mean-green-detox-salad-6 the-mean-green-detox-salad-11

 


 

SZPINAKOWY DETOX by Nest of Posies
Jeśli lubicie szpinak pod każdą postacią, to ta wersja sałatki z pewnością Wam posmakuje. Jest bogata w mnóstwo żelaza, antyoksydantów i przeciwutleniaczy.

hot-spinach-salad-in-a-skillet-springdetox hot-spinach-salad-in-a-skillet

SKŁADNIKI:
– opakowanie świeżego szpinaku baby
– szklanka orzechów piniowych lub nerkowca
– pół szklanki suszonej żurawiny bez cukru
– 3-4 łyżki sosu balsamicznego z miodem

PRZYGOTOWANIE:
Orzechy podprażamy na suchej patelni. Następnie rozgrzewamy sos balsamiczny i dokładamy do niego świeży szpinak. Kiedy woda ze szpinaku na patelni odparuje dodajemy żurawinę, a na koniec prażone orzechy. Podawany na ciepło smakuje najlepiej.

 


 

DETOX SOK by Akademia Witalności
O sokach świeżo wyciskanych i ich właściwościach pisaliśmy już jakiś czas temu. Tym razem mamy dla Was koktajl, który świetnie oczyści i zalkalizuje nasz organizm. Ma orzeźwiający smak, piękny zielony kolor i jest pełen witamin, enzymów oraz potrzebnych nam minerałów.

SKŁADNIKI (na 2 szklanki koktajlu):
– 2 duże zielone ogórki
– 3 duże jabłka
– 1 cytryna
– pęczek zielonej pietruszki
– garść świeżego szpinaku
– 1 cm startego świeżego imbiru

CO POTRZEBUJECIE?
– wyciskarka do owoców
– kostki lodu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Owoce i warzywa dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części, by zmieściły się do otworu wyciskarki. Cytrynę obieramy ze skórki, a z jabłek wycinamy gniazda nasienne. Następnie wszystkie składniki wkładamy do wyciskarki.

a2c33f1602d5c37af37fcf3c32f50e96 723370d0e6a34bd40f659c193e09347d

DETOX INFO:
– pijcie dużo wody z cytryną (minimum 5-6 szklanek dziennie)
– herbata z pokrzywy usunie zbędną wodę i sól z Waszego organizmu
– zielona herbata oczyszcza i „uspakaja” układ pokarmowy
– herbata z dziurawca pomoże na wszelkie dolegliwości trawienne

Team Guess What

Zdjęcia: halfbakedharvest.com, nestofposies.com, Pinterest