Italy, Lifestyle, Rome, Travel
PRZEWODNIK PO PYSZNYCH KNAJPKACH W RZYMIE – GDZIE DOBRZE I TANIO ZJEŚĆ W WIECZNYM MIEŚCIE?
27 września, 2018
Na samo ich wspomnienie człowiek robi się wściekle głodny, a to produkty, które na stałe wpisały się do kanonu włoskich smaków.
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A9252-min.jpg)
Kuchnia rzymska, podobnie jak każdy rejon Włoch dodała do klasycznej pasty, czy pizzy coś od siebie. Co ciekawe, na tle innych rejonów wypada dość ubogo, jeśli chodzi o ilość składników na talerzu, ale w smaku i tak jest genialna. Nadal myślicie, że z dwóch produktów nie da się nic wyczarować do zjedzenia, to musicie koniecznie wziąć lekcje gotowania od Włochów. Prawda jest taka, że Rzym trzeba zwiedzić na dwa sposoby – tradycyjnie i historycznie oraz od strony kulinarnej – nie ma innej opcji! Jeśli jeszcze nie przekonała Was do tego Julia Roberts zajadająca spaghetti alla pomodoro z włoską arią w tle z filmu „Jedź, módl się i kochaj”, to być może zrobię to ja. 😊
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A9317-min.jpg)
Zgodnie z Waszymi sugestiami postanowiłam tym razem stworzyć przewodnik po miejscach w Rzymie, gdzie można dobrze i w miarę tanio zjeść. Jak zapewne się domyślacie, obydwa warunki do spełnienia w tak wielkim i przesiąkniętym turystyką mieście mogą być nie lada wyzwaniem. Dlatego pierwszą zasadą, jaką powinniście kierować się przy wyborze lokalu to – absolutnie zrezygnujcie z tych położonych w samym centrum, a zwłaszcza przy największych rzymskich zabytkach. Fontanna Di Trevi, Piazza di Spagna, Piazza del Popolo, Plac Św. Piotra, Koloseum, czy Panteon – to restauracyjne wabiki na turystów z cenami, które niejednego pospolitego zjadacza chleba przyprawią o zawał serca podczas płacenia rachunku. Spaghetii alla carbonara – 15 euro, pizza Marinara – 18 euro, lody (za 1 porcję) – 8-9 euro – no, no, basta! Warto wybrać się na dłuższy spacer i poszukać knajpki w uliczkach oddalonych nieco od tłumu zwiedzających, podziękuje Wam za to nie tylko Wasz portfel.
Zasada nr 2 – wybierajcie trattorie i osterie, a raczej unikajcie sztampowych restauracji. Nie tylko przez wzgląd na cenę, smak, ale i klimat samego miejsca. Trattorie i osterie, to lokale prowadzone zazwyczaj przez rodzinny, z pokolenia na pokolenie. Gdyby udało Wam się trafić właśnie na taką knajpkę, gdzie dziadek wita gości od progu, mama i córka serwują dania uśmiechem na ustach, a babcia jest kucharką na pełen etat, to bez wahania zajmujcie stolik. W takich miejscach zawsze jest głośno i wesoło, a dość często długo czeka się w kolejce przed wejściem, ale warto. Smak potraw też będzie inny, przygotowane dania z sercem, nie nastawione na konsumpcję i wyzysk turystów są zawsze o niebo lepsze.
Czym różni się trattoria od osterii?
Osteria jest po prostu jeszcze mniejszą knajpką od trattorii, w tym przypadku to już standard, że za kuchennymi rewolucjami stoi rodzinny biznes. Mama gotuje, z tego co złowił, bądź przywiózł z targu ojciec, a dzieci obsługują gości. Świeże produkty, krótka karta dań (czasami nawet jednodniowe menu), maksymalnie 5-10 stolików, do tego lokalne wino i voila! Czasami z zewnątrz nie wyglądają zachęcająco, ale nie dajcie się uprzedzić. Ceny – o wiele bardziej przystępne od tych w restauracji.
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7898-min.jpg)
Kuchnia rzymska – to kuchnia w której dominuje pasta i podroby. W szczególności te drugie są rarytasem, którym zajadają się miejscowi (gulasz z ogonów wołowych, flaczki w sosie pomidorowym, potrawka z żołądków). Wszystko to wywodzi się niejako z historii Rzymu, który jeszcze za czasów krucjat, został całkowicie zdominowany przez Watykan. Najlepsze kawałki mięsa, drobiu, owoce i warzywa zarezerwowane były dla stolicy apostolskiej, pozostawiając „nieczyste” resztki mieszkańcom Rzymu. Ludność by przetrwać nauczyła się wykorzystywać jak najlepiej to, co jej pozostało. Tak właśnie narodziła się kuchnia rzymska – prosta i smaczna. Standardowo oczywiście w menu jest i pizza, foccacia, słynna zupa minestrone, czy cielęcina i jagnięcina.
OSTERIA DA LUCIANO, ROMA TERMINI
Via Giovanni Amendola 73-75
11.30 – 21.00
To już druga wizyta w tej knajpce, ostatnim razem byliśmy w niej podczas naszej pierwszej podróży do Rzymu. Po całym dniu zwiedzania, byliśmy naprawdę głodni, dlatego zdecydowaliśmy się na kilka lokalnych rarytasów:
Spaghetti alla carbonara – podobno najlepsza jest właśnie w Rzymie i chyba taka właśnie była. Kremowa konsystencja sosu, brak śmietany i chrupiący boczek.
Spaghetti cacio e pepe – regionalny przysmak, makaron z owczym serem Pecorino i dużą ilością czarnego pieprzu. Jeden z moich faworytów!
Abbacchio alla scottadito fughi – czyli jagnięcina z ziołami i grzybami w sosie winnym. Smaczne, delikatnie mięso z wyrazistą nutą estragonu i tymianku.
Minestrone – warzywna zupa z makaronem, przypomina naszą jarzynową i dokładnie tak smakuje.
Do tego miska tradycyjnej pasty alla pomodoro i makaron z małżami oraz Cozze alla Marinara – najlepsze mule w ostrym sosie pomidorowym jakie jadłam! Jedzenie przeszło nasze najśmielsze oczekiwania – idealnie ugotowany makaron, doskonale doprawione dania, nie było mowy o „niewyrazistej” kuchni włoskiej, jak się to czasami słyszy wśród Polaków. Petarda! Kulinarna uczta, a cenowo – rewelacja! Pokazywałam już to na InstaStories, ale za 5 euro zjecie miskę sporego spaghetti, 6,50 euro – cozze alla Marinara, 3 euro – minestrone. Za to za 12 euro możecie zamówić menu turystyczne – znajdziecie w nim wybraną pastę, jedno danie mięsne, deser i kieliszek wina. Bardzo polecam to miejsce.
PS. W menu nie zajdziecie tutaj pizzy.
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7571-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7597-min.jpg)
CARLO MENTA, TRASTEVERE (ZATYBRZE)
Via della Lungaretta 101
12.00 – 0.00
Trattoria polecona z grupy Facebookowej, ale i przez nasze czytelniczki, trochę turystyczne miejsce, ale sama kuchnia bardzo smaczna i przede wszystkim nie droga. To lokal prowadzony przez dwóch braci, którzy co jakiś czas pokazują swój prawdziwie włoski temperament na oczach gości. My nie byliśmy świadkami ich sprzeczek, ale w Internecie dość głośno się o tym dyskutuje. Ale nie dziwcie się temu, w końcu na Zatybrzu Rzym odbierany jest nieco inaczej, zwłaszcza przez rodzimych Włochów. Spacerując uliczkami Trastevere warto się zatrzymać w niej na obiad, czy późną kolację. Tym razem zdecydowaliśmy się na bruschette ze świeżymi pomidorami (3 euro), pizzę z dodatkiem pikantnego salami, szynką parmeńską i rukolą (Diavoletta – 6 euro), klasyk kuchni rzymskiej – Saltimbocca alla romana (5 euro) – polędwiczka cielęca, z parmą i świeżą szałwią (taka wersja „schabowego” sauté z szałwią i szynką parmeńską) oraz Tagliolini allo scorgio – fettuccine z owocami morza (8 euro) i lazanię (5 euro).
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7905-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7937-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7930-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7986-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7927-min.jpg)
CAJO&GAJO, TRASTEVERE (ZATYBRZE)
Piazza San Callisto 10
10.00 – 02.00
Kolejna miejscówka godna polecenia na Zatybrzu. Troszeczkę na uboczu, ale przy tym spokojniej i w prawdziwym rzymskim klimacie. Lokalnych mieszkańców znajdziecie w niej na pewno. W menu typowa włoska pasta i pizza – a według niektórych nawet najlepsza po tej stronie Tybru 😊. Mega smacznie, jedzenie bardzo dobrze doprawione, a porcje całkiem spore przy cenach zbytnio nie naciągających portfela.
PIZZERIA L’ARCHIETTO, okolice Watykanu
Via Germanico 105
12.30 – 23.45
Poszukujecie najlepszej pizzy w Rzymie, to kierujcie się pod ten adres. Idealnie cienkie ciasto, odpowiednia ilość składników i ten smak… – o mamo! Nic dodać, nic ująć. Choć „ogródek” przy ulicy na dzień dobry nie robi zbytnio dobrego wrażenia, to już wnętrze knajpki wygląda zupełnie inaczej. Oddalona od tradycyjnej alei restauracji i lokali zachęca swoim niepozornym wyglądem, a przede wszystkim menu oraz opiniami gości. Przez tutejszych mieszkańców okrzyknięta najlepszą pizzerią w okolicy, a jej specjalnością jest Pizza alla Romana (wersja Margarity – 6 euro) i pizza z papryką oraz lokalną kiełbaską cielęcą (9 euro) – próbujemy! Niebo w gębie, musicie tutaj przyjść, jeśli będzie w okolicach Watykanu. L’Archietto pod swoim szyldem ma kilka dodatkowych lokali – między innymi Spaghetteria L’Archietto w okolicach fontanny Di Trevi, czy Ristorante L’Archietto przy Via Cavour. Opinię mają dość wysoką, więc zajrzyjcie, gdy będziecie w pobliżu.
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A6610-min.jpg)
TRATTORIA NUOVA STELLA, ROMA TERMINI
Via Daniele Manin 54
12.00 – 23.00
W poszukiwaniu kolejnych rzymskich specjałów udaliśmy się do Nuova Stella, która w tej części Rzymu słynie z owoców morza. Z menu wybraliśmy mule w białym winie z czosnkiem i natką pietruszki (Cozze e vongole 10 euro), spaghetti alla vongole veraci (z małymi małżami, 10 euro) oraz carbonarę (9,50 euro) i pizzę con prossciutto z mozzarellą bufala (8,50 euro). I tu muszę przyznać, nieco się rozczarowaliśmy. Po skosztowaniu rarytasów w trzech poprzednich miejscach, liczyliśmy na podobne doznania smakowe, tym razem jednak się nie udało. Jedzenie owszem było dobre, ale w daniach zabrakło tego „czegoś”. Mule w białym winie były nieco przesolone, pizza zbyt mocno wypieczona, a dużo muszli w spaghetti było po prostu pustych. Można powiedzieć, że to trochę czepianie się z naszej strony, ale po pozytywnych opiniach gości i dość wysokiej cenie – spodziewaliśmy się czegoś znacznie lepszego.
PANETTERIA & BISCOTTERIA
W Rzymie zjecie też słodkości i to całkiem nie mało. Czymże by było tradycyjne włoskie śniadanie bez Cornetto sfogliato (croissant) z cukrem pudrem lub czekoladą w środku, a do tego cappuccino i espresso? Oj, będzie mi tego brakowało… Taki zestaw śniadaniowy znajdziecie w każdej kawiarni (Caffeteria) za niecało 2-3 euro, jeśli jeszcze zjecie przy barze możecie liczyć na zniżkę 😉. Ale wracając do słodyczy, chciałabym Wam polecić piekarnię/cukiernię na Zatybrzu (Panetteria & Biscotteria) i ciasteczka na wagę (100 g – 2,50 euro).
Od wyboru do koloru – kokosanki, z pistacjami, z migdałami i rodzynkami, czy nadziewane kremem budyniowym (jak w napoleonce). Za ladą obsłuży Was przesympatyczna rodowita Rzymianka, która słowem nie zająknie się po angielsku. Niemniej jednak, absolutnie nie przeszkadza to w dokonywaniu zakupów. Na spróbowanie wzięliśmy kilka z nich – palce lizać, choć są bardzo, bardzo słodkie. Właściwie to wystarczy zjeść takie jedno ciasteczko, by wyczerpać swój poziom cukru na cały dzień. Znajdziecie ją w pobliżu bazyliki Santa Maria in Trastevere, w małej bocznej uliczce. Jeśli nie macie ochoty na słodkości i tak zajrzyjcie do środka, to miejsce w którym czas zatrzymał swój bieg – wielkie piec, blachy i rondle oprószone mąką, a na ladzie bagietki, bułki, chleby, pizze, foccacie i mnóstwo ciasteczek.
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7662-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A7670-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A8026-2-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A8035-min.jpg)
WŁOSKIE GALATO
Nie ma chyba lepszych lodów na świecie, niż te włoskie, nakładane szpatułkami. Nie mogłam i o nich zapomnieć w tej relacji. Tym razem wybraliśmy się do mojej ulubionej i właściwie jedynej lodziarni na Piazza di Spagna (zaraz obok hiszpańskiej ambasady). Pistacja i mięta – mistrzostwo świata, idealnie kremowe, nie za słodkie, mięta z kawałkami prawdziwej czekolady, a pistacja z orzeszkami. Cena – odrobinę zbyt wysoka, bo aż 7 euro za porcję, ale… raz można sobie na to pozwolić 😊. Mogę Wam polecić jeszcze jedną lodziarnię, jeśli będzie w Watykanie zajrzyjcie na Viale dei Bastoni Di Michelangelo – Old Bridge Galateria, miejsce sprawdzone i lody w przystępnej cenie.
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/50A9252-min.jpg)
![](http://guesswhat.pl/wp-content/uploads/2018/09/Bez-nazwy-111.jpg)
Buon Appetito!
Klaudia
Guess What