ZIMNO? ROZGRZEJ SIĘ NAPAREM ! TRZY ULUBIONE PRZEPISY GUESS WHAT
18 października, 2016
NAPAR ROZMARYNOWO-POMARAŃCZOWY
To jeden z naszych ulubieńców, a to właśnie dzięki rozmarynowi, który ma właściwości intensywnie rozgrzewające i zawiera mnóstwo witaminy A i C. Dodatek pomarańczy nadaje słodyczy, a imbir i cynamon działa na naszą odporność. Napar robi się błyskawicznie, bo wystarczy tylko pokroić składniki i wstawić wodę w czajniku.
Co potrzebujecie?
500 ml gorącej wody (ale nie wrzątku), 4 plasterki cytryny, 6 plasterków pomarańczy, 8 plasterków imbiru, 2-3 gałązki rozmarynu, 2 laski cynamonu, 2-3 łyżki miodu.
Do żaroodpornego dzbanka wkładamy wszystkie składniki, a następnie zalewamy wodą. Odstawiamy na 15-20 minut, słodzimy, mieszamy i rozlewamy do kubków. Napar ma bardzo intensywny zapach rozmarynu i cynamonu, jeśli nie przepadacie za rozmarynem możecie dodać go mniej do naparu.
NAPAR MALINOWO-ROZMARYNOWY
Połączenie rozmarynu, pieprzu oraz cytryny i grejpfruta ma swoje plusy. Herbata rozgrzewa nasz organizm prawie natychmiastowo, a dodatek soku z cytrusów i malin zapewnia nam niezłą dawkę witaminy C.
Co potrzebujecie?
500 ml gorącej czarnej herbaty, gałązki świeżego rozmarynu, szczypta czerwonego pieprzu, kilka plasterków cytryny i grejpfruta, ok. 6-7 łyżek syropu malinowego.
Herbatę, rozmaryn, rozgnieciony pieprz wkładamy do dzbanka (lub kubków) i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy plasterki grejpfruta, sok malinowy i maliny (jeśli macie takie pod ręką, mogą być też mrożone). Miłośnicy słodkich naparów mogą jeszcze dodać miodu!
NAPAR IMBIROWO-CYNAMONOWY
Ta rozgrzewająca herbata ma w swoim składzie to, co najlepsze – orzeźwiający i odkażający imbir oraz cudownie pachnące goździki i cynamon. A do tego wzmacnia odporność i świetnie smakuje !
Co potrzebujecie?
500 ml gorącej czarnej herbaty, 8 plasterków imbiru, laskę cynamonu, 2-3 plastry pomarańczy, około 9 szt. goździków, 2-3 łyżki płynnego miodu.
Czarną herbatę parzymy z cynamonem, pokrojonym w plasterki imbirem oraz 5 goździkami. Następnie dodajemy plastry pomarańczy z goździkami, cytrynę i miód.
PAMIĘTAJCIE !
Skórki cytrusów – pomarańczy, grejpfruta i cytryny, jeszcze przed krojeniem najlepiej wcześniej sparzyć. Dzięki temu pozbędziemy się gorzkiego smaku w naparach i herbacie.
Miód – dodawajcie do ciepłego napoju, nigdy do gorącego, czy wrzątku. Miód pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości.
Jeśli znacie inne przepisy na napary, które przygotowujecie w domu to podzielcie się nimi. Chętnie wypróbujemy, bo chłodnych wieczorów nie brakuje.
Team Guess What