WIELKANOCNE JAJA!

Jajko to symbol nowego życia i odradzającej się przyrody, tym bardziej więc musi pojawić się na Waszym wielkanocnym stole. W święta to wręcz obowiązkowy i tak uwielbiany produkt, także że nie mogliśmy zrobić inaczej, niż poświęcić mu oddzielny artykuł! Czy jest tu ktoś, kto nie maluje jajek do święconki? Nie lubi pasty jajecznej, nadziewanych jaj lub sałatek z jajem w roli głównej? Uwielbiamy je w każdej postaci, a Wielkanoc to istna jajeczna uczta, która swoich smakoszy ma na całym świecie! Zwłaszcza my Polacy w tym szczególnym okresie zjadamy ich najwięcej. Jednak w dobie chemii i tego czym karmimy swój organizm warto uważać co jemy i kupujemy, bo jajka mogą nam zrobić niezłe jaja. Pamiętajcie, by w tym „jajecznym okresie” zwrócić szczególną uwagę skąd nasz produkt pochodzi i jakiej jest jakości. Kupujemy jaja najlepiej z wolnego wybiegu, czyli te od szczęśliwych kur.

By ułatwić sprawę – najważniejszy dla nas jest numer na jajku i jego pierwsza cyfra. Naszą uwagę i zainteresowanie powinny przykuć jajka wyłącznie z grupy 0 – 1. Kury „jedynkowe” swobodnie żyją sobie na powietrzu i przede wszystkim nie są zamykane w klatkach. Klasa najwyższa czyli zerowa dodatkowo charakteryzuje się tym, że kury karmione są ekologiczną certyfikowaną paszą. Jednym słowem – lepiej dla naszego zdrowia być nie może!

Przed zakupowym maratonem zastanówmy się, czy przy ilości zjedzonych jajek podczas świąt nie lepiej wysilić się i poszukać „złotych jedynek lub zerówek”? Nasz organizm na pewno będzie nam za to wdzięczny, dajemy Wam słowo!

Wracając do sedna i naszych wielkanocnych jaj – poniżej znajdziecie istną ucztę! Są to przepisy nie tylko przez nas sprawdzone, ale i szczerze zaliczane do najlepszych. Nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu bez nadziewanych jajek caprese z bloga „Kwestia smaku” lub zapiekanych jaj ze szpinakiem „Filozofii smaku”- po prostu miód w gębie! Te dziewczyny potrafią z kilku produktów zrobić prawdziwą kulinarną ucztę na najwyższym poziomie. Żeby było zabawniej, za przygotowanie tych potraw może zabrać się przedszkolak, bo są tak dziecinnie proste. Nie będziemy się dalej rozwodzić. Łapcie za kuchenne akcesoria i sami spróbujcie!


1. Jajka faszerowane awokado
2. Jajka faszerowane zieloną marynowaną papryczką jalapeno
3. Jajka faszerowane mozzarellą, pomidorami i bazylią
4. Jajka faszerowane pastą jajeczną z mascarpone
5. Jajka z bazyliowym majonezem i rzeżuchą
6. Jajka faszerowane szynką
7. Jajka po tatarsku
8. Jajka faszerowane guacamole

1. Muffiny jajeczne z papryką
2. Jajka zapiekane ze szpinakiem
3. Jajka zapiekane na tostach

1. Sałatka z jajkami, awokado, ogórkiem, bazylią i oliwkami
2. Sałatka z jajkami, rzodkiewką, kiełkami słonecznika i płatkami migdałów
3. Sałatka z jajkiem i kurczakiem
4. Sałatka z jajek i rzodkiewki


WIĘCEJ PRZEPISÓW WIELKANOCNYCH ZNAJDZIECIE TUTAJ !

Smacznego!
Team Guess What

Zdjęcia: blogi kulinarne