WŁOSKO-POLSKI ROMANS KULINARNY / NAJLEPSZE RESTAURACJE I PIZZERIE W NASZYCH MIASTACH

Marta
Statystyki i rozmaite ankiety dają jasny przekaz – lubimy Włochów i wszystko co włoskie, a zwłaszcza ich nieziemsko dobrą kuchnię.
W ostatnich latach Polacy częściej zaczęli wybierać Półwysep Apeniński jako docelowe miejsce swoich wycieczek i letniego wypoczynku. Wyjeżdżamy by poznać nową kulturę, wycisnąć co się da z wiecznie pięknej pogody, aż w końcu, by zakochać się w tamtejszej kuchni.
Nic dziwnego – ja za włoskim winem, octem balsamico, grana padano i prawdziwą szynką parmeńską mogę jechać w ciemno. Niestraszne mi nawet ceny paliwa, które ostatnio w Europie biją wszelkie rekordy.
Każdy ma swoje słabostki, a moją zdecydowanie jest dobra kuchnia!
Ci, którzy moje zdanie podzielają, pewnie zgodzą się i z tym, że takie podróże niesamowicie człowieka edukują. Jest to ogromny zastrzyk wszystkiego co prawdziwe i autentycznie włoskie.
Kiedy nasze podniebienie spróbuje prawdziwej włoskiej pizzy, zasmakuje się w tamtejszych makaronach, a całą ucztę zwieńczy włoskim winem, podanym w idealnej temperaturze – nasze kubki smakowe obrócą się o 180 stopni.

W sklepach coraz częściej sięgamy po prawdziwe włoskie makarony (bez zbędnych dodatków i konserwantów), a w domu przyrządzamy domowej roboty pastę. Jednak nie tylko to zaskakuje. Okazuje się, że nie tak łatwo wejść do elitarnego grona, jakim jest szeroko rozumiana gastronomia – otworzyć restaurację, uklepać pizzę i przyczepić sobie miano znakomitego restauratora. Polacy wiedzą co chcą zjeść, a już na pewno na co nie będą wydawać pieniędzy. I dobrze! Organizm będzie nie tylko wdzięczny za mniejszą ilość chemii, ale i pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem. To daje nie tylko wielkiego kopa, ale i sporo do myślenia dla tych, którzy chcieliby to obejść, podając nam na talerzu „włoską komedię”, za którą musimy płacić jak za zboże.

Polska jednak jak długa i szeroka, ma na swoich ziemiach perełki, dzięki którym możemy choć na chwilę przenieść się na południe, zasmakować pizzy z pieca, czy makaronów robionych z prawdziwej włoskiej mąki. Brzmi banalnie? Nie do końca. To właśnie na detalach i podstawowych składnikach tkwi sekret włoskiej kuchni. Oni nie wydziwiają, nie szukają dziury w całym. Korzystają ze słońca, które daje im super słodkie pomidory, najlepsze na świecie winogrona, oliwki oraz całą masę reszty warzyw i owoców. Wiecie przecież, że pomidor pomidorowi nierówny.

Na bazie naszych doświadczeń i tego, gdzie byliśmy oraz czego zdążyliśmy już spróbować – powstała włoska mapa smaków. Znajdziecie poniżej restauracje oraz mniejsze knajpki, które nie tylko cieszą się dużą popularnością, ale przede wszystkim mogą pochwalić się pozytywnymi komentarzami o znakomitej kuchni, której podstawą są świeże i naturalne produkty. Oczywiście ta lista mogłaby być pewnie trzy razy dłuższa. Dlatego tu nasza prośba do Was. Dajcie znać w komentarzach, gdzie w Polsce można zasmakować prawdziwej włoskiej kuchni, gdzie byliście i z przyjemnością wracacie. Bez różnicy, czy to duża metropolia lub małe miasteczko. Liczy się smak i atmosfera, a dla niej klienci zjadą się z każdego miejsca w Polsce. 😉

360 STOPNI PIZZA


AIOLI CANTINE


DZIURKA OD KLUCZA


MĄKA I WODA


LA TOMATINA


TRATTORIA RUCOLA


TRATTORIA MURANO



KRĘGLICCY CHIANTI


RESTAURACJA AL CAPONE

TRATTORIA VICOLO



SUSZONE POMIDORY


BAR A BOO


FRONTIERA

PIZZERIA TRZY PAPRYCZKI || NOLIO


PIZZERIA & TRATTORIA PAPRYCZKI 5


PIZZERIA RUCOLA


RESTAURACJA AQUA E VINO

LA MADDALENA || TRATTORIA CAPRI


MALARSKA 25



WŁOSZCZYZNA

SERIO


PASTA HOUSE



TOSCANA || TRATTORIA A MODO MIO


RESTAURACJA SAPORE ITALIA

TRATTORIA CZARNA OWCA


INNA BAJKA RESTO BAR

RESTAURACJA GIUSEPPE


DZIKI WSCHÓD LUBLIN

OTWARTE DRZWI || BAWEŁNA

TRATTORIA VIA TOSCANA || RESTAURACJA TERRA MARE


LEN ARTE CUCINA

STARE METROPOLIS


CHLEB I WINO


LOFT 79

BOHEMA


TRATTORIA TOSCANA

Do następnego !
Marta

Guess What

Zdjęcia: pochodzą ze stron internetowych restauracji