TRZY SPOSOBY NA ZDROWE I POŻYWNE ŚNIADANIA
16 marca, 2017
KOKOSOWO-ORZECHOWA GRANOLA Z OWOCAMI
Orzechy – zawierają dużo białka, wpływają korzystnie na pracę naszego mózgu oraz dbają o kondycje skóry, działają antynowotworowo i mają mnóstwo witamin z grupy B i E.
Kokos – przyśpiesza przemianę materii, źródło kwasu foliowego i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Migdały – obniżają cholesterol, dają uczucie sytości, bogate w błonnik oraz wspomagają proces odchudzania.
SKŁADNIKI (2-4 os.):
– 1 szkl. płatków owsianych
– 0,5 szkl. płatków kokosowych
– 0,5 szkl. orzechów nerkowca
– 0,5 szkl. orzechów włoskich
– 0,5 szkl. migdałów
– 1 duża łyżka oleju kokosowego
– 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– 0,5 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
– 0,5 szkl. świeżych malin, borówek lub innych ulubionych owoców
– 1 szkl. mleka (zwierzęcego/ roślinnego) lub jogurtu
CO POTRZEBUJECIE?
– patelnia
– miska
– blacha do ciasta
– papier do pieczenia
WYKONANIE:
1. Orzechy i płatki kokosowe podprażamy na suchej patelni do zarumienienia około 2-3 minuty. Następnie przesypujemy je do miseczki, a na patelni lub w garnku rozpuszczamy olej kokosowy, miód oraz przyprawy.
2. Dokładamy płatki owsiane i także rumienimy na złoty kolor. Dodajemy mieszankę orzechów oraz płatków kokosa.
3. Gotową granolę wysypujemy na wcześniej przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. Całość podpiekamy w piekarniku około 10-15 min w temperaturze 200-220 stopni.
4. Podajemy ciepłą, bądź wystudzoną, z mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami.
PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ (QUINOA) I NASION CHIA
Komosa ryżowa – pełnowartościowe białko, brak glutenu, działa antynowotworowo i chroni przed miażdżycą.
Chia – źródło kwasów Omega-3, wspomaga pracę mózgu – lepsza pamięć i koncentracja, działa pobudzająco, ma mnóstwo błonnika.
SKŁADNIKI (2 os.):
– 50 g komosy ryżowej białej
– 3 łyżki nasion chia
– ok. 1 i 2/3 szkl. wody
– 1 szkl. mleka zwierzęcego lub roślinnego (u nas migdałowe)
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 0,5 łyżeczki cynamonu i wiórków kokosowych (można pominąć)
– ulubione świeże owoce
CO POTRZEBUJEMY?
– mały garnuszek
– przykrywka
– sitko
– miska
WYKONANIE:
1. Komosę ryżową jeszcze przed gotowaniem przekładamy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie do garnka wlewamy około 1 i 2/3 szkl. wody, wsypujemy kaszę i zagotowujemy z łyżką cukru. Po 3 minutach wyłączamy komosę, przykrywamy szczelnie pokrywką lub talerzem i dajemy jej chwilę by napęczniała.
2. Wystudzoną kaszę przekładamy do miski i łączymy z nasionami chia. Dodajemy szklankę mleka, dobrze mieszamy i wkładamy na całą noc do lodówki.
3. Tak przygotowany pudding przekładamy do miseczek lub słoiczków i dekorujemy świeżymi owocami, cynamonem, wiórkami kokosowymi.
Żeby jednak nie było, że zajadamy tylko „papki” na śniadania, to mamy dla Was jeszcze jeden przepis, bez którego nie wyobrażamy sobie naszego niedzielnego poranka. Ze szklanką świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy i odrobiną cukru pudru smakują wyśmienicie. 😉
PANCAKES Z BANANAMI I KOKOSOWYM PUDDINGIEM CHIA
Banan – zbija nadciśnienie i ma działanie antyrakowe, źródło witaminy A, B, C, E i K, posiada sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny.
Siemię lniane – bogaty w białko, witaminę E i błonnik, zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, wspomaga odchudzanie.
SKŁADNIKI (2 os.):
– 1 większy, dojrzały banan
– 1 szkl. mąki pszennej lub w wersji gluten free: ½ szkl. mąki ryżowej, ¼ szkl. mąki kokosowej, ¼ szkl. mąki migdałowej
– 1 jajko + 3 łyżeczki wody
– 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
– 1 i ½ szkl. wody lub mleka (zwierzęce lub migdałowe)
– 2 łyżki oleju kokosowego
– ½ szkl. kokosowego puddingu chia*
– 2-3 łyżki dowolnego dżemu
Dodatkowo:
– cukier puder
– syrop klonowy
– świeże owoce
– mięta
CO POTRZEBUJEMY?
– miska
– patelnia do naleśników lub zwykła
– mikser lub blender
WYKONANIE:
1. Pokrojonego banana, mąkę, siemię, jajko i mleko blendujemy na gładką, gęstą masę.
2. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i smażymy naleśniki do momentu aż będą lekko brązowe. Formułujemy małe placuszki, by następnie ułożyć je jedne na drugich tworząc potencjalną piramidę.
3. Gotowe pancakes podajemy z puddingiem chia* na wierzchu i łyżką ulubionego dżemu oraz owocami. Można też obsypać je cukrem pudrem, płatkami kokosa, czy polać syropem klonowym.
KOKOSOWY PUDDING CHIA*
SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka kokosowego, 3 łyżki nasion chia, 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, odrobina wanilii
WYKONANIE: Mleko łączymy z nasionami, syropem i wanilią. Dobrze wszystko mieszamy, następnie przelewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, pojemniczków itp. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia pudding będzie gotowy. Podajemy z świeżymi owocami, dżemem lub musem.
Stale poszukujemy nowych wyzwań kulinarnych, jak wiecie, dlatego zdradźcie nam, czym Wy zajadacie się na śniadanie? Lubicie kaszę, owsianki i puddingi, czy raczej obstawiacie za kanapkami z twarożkiem? Chętnie wypróbujemy i Wasze przepisy, dajcie znać w komentarzach. 🙂
I pamiętajcie, że stara, ludowa mądrość mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi!”
Smacznego !
Team Guess What
Zdjęcia: blackwhitevivid.com