GUESS WHAT POLECA: SUPER ZDROWA VEGE PIZZA

Kto z nas nie lubi pizzy? Zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów włoskiej kuchni to pozycja całkowicie obowiązkowa na liście kulinarnych doznań. Tym razem znając naszą słabość do pysznej kuchni, jak i super przepisów z zagranicznych blogów kulinarnych chcemy przedstawić Wam przepis na wyjątkową i bardzo smaczną pizzę, tym zrazem w wydaniu wegetariańskim.
Gdy po raz pierwszy serwowaliśmy ją na spotkaniu z przyjaciółmi zrobiła taką furorę, że każdy chciał ten przepis na wyłączność i nawet miłośnikom zwierzęcego białka bardzo smakowała. Przepis pochodzi z bloga Tuulia, na który Was serdecznie zapraszamy. Autorka zaskoczy Was nie jedną recepturą, a jej pomysły i inspiracje na dania wegetariańskie (bez glutenu) są mega proste i szybkie. Jak zwykle pokusiliśmy się o dopracowanie przepisu według naszego uznania. Pizzę przygotujecie w dosłownie kilka minut, nawet jeśli wcześniej pokroicie wszystkie składniki.
Są tutaj chętni na taką pizzę?

CIASTO:
– 2 średniej wielkości ugotowane, rozgniecione słodkie ziemniaki (można też użyć zwykłych)
– 2 jajka
– 0,5 szkl. otrębów zbożowych (wedle uznania jakich)
– 0,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
– 0,5 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka soli
– 1 szkl. mleka

SOS POMIDOROWY/ PASTA POMIDOROWA:
– pół puszki pomidorów krojonych
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki suszonej bazylii
– 2 łyżeczki suszonego oregano
– sól, pieprz czarny

TOP:
– garść świeżego szpinaku
– 2 pieczarki pokrojone w plasterki
– 3-4 suszone pomidory
– 10-12 plasterków cukinii
– 10-15 pomidorków cherry
– 1 czerwona papryka pokrojona w paski
– pół czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
– 8-10 czarnych oliwek bez pestek
– mozzarella lub ser feta
– sól, pieprz czarny

CO POTRZEBUJEMY?
– płaska blacha do ciasta lub blaszka na pizzę
– papier do pieczenia
– miska
– blender
– piekarnik

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą, w przypadku kiedy ciasto będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki. Ciasto wyrobić do połączenia wszystkich składników w kulę, a następnie wyłożyć na blachę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i polaną odrobiną oliwy). Rozkładamy ciasto palcami, tak by miało około 1 cm grubości. Następnie wkładamy na 15-20 minut do piekarnika, by się podpiekło. W międzyczasie przygotowujemy pastę pomidorową i siekamy warzywa.

Pasta pomidorowa: do blendera lub miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Po wyjęciu z piekarnika podpieczonej już pizzy, smarujemy ją sosem pomidorowym.

Na tak przygotowaną wcześniej pizzę wykładamy warzywa: pieczarki, cukinię, paprykę, cebulę, pomidorki cherry, oliwki, suszone pomidory oraz mozzarella lub feta. Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.

Pizzę podajemy posypaną świeżym szpinakiem i aromatyzowaną oliwą (np. z suszonych pomidorów, z bazylią, z czosnkiem).

Smacznego !
Team Guess What

Zdjęcia: ©tuulia.co