NAJLEPSZE PRZEKĄSKI NA OSTATNIĄ DOMÓWKĘ ROKU
28 grudnia, 2016
Internet jasno daje do zrozumienia, że większość z Was Sylwestra spędzi podczas zorganizowanej domówki w gronie znajomych. Nie dziwimy się, tę opcję praktykujemy od lat i dalej jesteśmy jej wiernymi fankami ! Choć w Nowy Rok wyjeżdżamy w polskie góry, to szampańską zabawę również organizujemy w domu, a nasi goście wspólnie tworzą na tę okazję sylwestrowe menu. Każdy po jednym półmisku i mamy pysznie zastawiony stół, gotowy do imprezy. Pytacie na różnych forach o przekąski, proste sałatki, które będzie można bez szkód przetransportować w inne miejsce. Spieszymy z pomocą !
Tak jak w przypadku Świąt, przed Sylwestrem również otwieramy skarbnicę najlepszych przepisów, czyli polskie blogi (wielki ukłon w stronę tych pomysłodawców). Tam znajdziecie wszystko, co żołądek na taką imprezę potrzebuje. Od najpopularniejszych koreczków, przez kolorowe kanapki, na wystawnych daniach kończąc. Wszystko zależy od tego, co sobie zaplanowaliście i jak ta domówka będzie wyglądać. My jesteśmy zwolennikami czegoś prostego do przygotowania, efektownego z wyglądu i jednocześnie mega smacznego! Żeby nie powielać pomysłów z zeszłego roku, zrobiliśmy nowy spis przepisów, które jako nowości pojawią się w tym roku.
Wasza sylwestrowa domówka powinna rozpocząć się od powitalnego aperitifu. Będzie to doskonały początek wieczoru i z pewnością zaskoczycie swoich gości proponowanym przez nas drinkiem. Koktajl jest intensywnie owocowy, pobudza kubki smakowe i wygląda niesamowicie, a robi się go błyskawicznie. Bez obaw – składniki i instrukcje są banalnie proste, więc na pewno sobie poradzicie. Aperol Passion Fruit Coctail to numer jeden we Włoszech na początku każdej imprezy !
APEROL PASSION FRUIT COCTAIL
SKŁADNIKI (dla 1 osoby):
– 30 ml likieru Passoa
– 30 ml aperitifu Aperol
– 2 plastry pomarańczy
– 1 dojrzała marakuja
– 2 świeże truskawki
– 40 ml soku z makarui
– szklanka pokruszonego lodu
PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki wkładamy plastry pomarańczy, pokrojone truskawki i połowę owocu z marakui, następnie wszystko ugniatamy. Dodajemy likier, aperitif, sok z marakui oraz kilka kostek lodu. Całość przelewamy do shakera i potrząsamy. Drink serwujemy z dużą ilością kruszonego lodu, plastrem pomarańczy, truskawką i owocem połowy marakui na wierzchu.
Sylwestrowy wieczór zwłaszcza na domówce nie może obyć się bez jedzenia. Dlatego radzimy w tym roku zrezygnować z tłustych chipsów oraz słonych paluszków, na rzecz super smacznych rarytasów, jakie znajdziecie poniżej. Żeby odpowiednio zacząć, powinno na stole pojawić się coś na ciepło, przynajmniej takie są wskazania. My z racji swojego „przyśpieszonego” na rzecz artykułu Sylwestra postanowiliśmy zaserwować przystawkę (na zimno) w postaci roladek z cukinii z dodatkiem koziego sera i szynki długodojrzewającej.
ROLADKI Z CUKINII, Z KOZIM SEREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
SKŁADNIKI (dla 4 osób, 8 roladek):
– 1 cukinia średniej wielkości
– opakowanie kremowego serka koziego (takiego do smarowania)
– 8 plastrów szynki parmeńskiej
– sól i pieprz do smaku
SOS (opcjonalnie):
– 4 łyżki oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka miodu
– 2 małe łyżeczki musztardy
– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię kroimy na cienkie, długie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw), następnie solimy ją delikatnie i odstawiamy by puściła nadmiar wody. Kiedy cukinia będzie już miękka, smarujemy plastry serkiem kozim, pieprzymy, a następnie kładziemy plaster szynki parmeńskiej i zwijamy cukinię w roladkę (serek i szynka do środka). Przystawkę możemy podać również z sosem miodowo-musztardowym (wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą, doprawiając solą i czarnym pieprzem do smaku).
COŚ NA CIEPŁO
1. CHILI CON CARNE by ANIA STARMACH || 2. CUKINIA Z MOZZARELLĄ by KWESTIA SMAKU || 3. TARTA Z FIGAMI by PISTACHIO
COŚ ZDROWEGO I ZIELONEGO
CHRUPIĄCA RZYMSKA SAŁATA by JADŁONOMIA
SAŁATKA Z FETĄ, POMIDORKAMI I KUKURYDZĄ by KWESTIA SMAKU
COŚ MAŁEGO I SYCĄCEGO
1. KANAPKI KLUBOWE by KWESTIA SMAKU || 2. TALARKI Z PUMPERNIKLA Z BURAKIEM by KUCHNIA LIDLA ||
3. SYLWESTROWE KĄSKI by KUCHNIA LIDLA
DWA POMYSŁY NA DOMOWĄ SALSĘ
1. SALSA POMIDOROWA by KWESTIA SMAKU || 2. SALSA MEKSYKAŃSKA by FILOZOFIA SMAKU
DESKA PYSZNOŚCI
PROPONOWANE DIPY I SOSY
GUACAMOLE by JADŁONOMIA || HUMMUS by KWESTIA SMAKU
SOS AIOLI by FILOZOFIA SMAKU || DIP KOPERKOWY by FILOZOFIA SMAKU
HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ by FILOZOFIA SMAKU || MAJONEZ LIGHT Z AWOKADO by FILOZOFIA SMAKU
Team Guess What
Zdjęcia: pochodzą z blogów kulinarnych, nie są naszą własnością