PRZEPISY BEZ KTÓRYCH NIE WYOBRAŻAMY SOBIE ŚWIĄT

Cały grudzień czujemy nadchodzące Święta i większość z Was chyba się z nami zgodzi. Wszystko zaczyna się od rozświetlenia miast milionem lampek, później trwa gorączka zakupowa i poszukiwanie najpiękniejszego drzewka, by zakończyć ostatni miesiąc w roku przy suto zastawionym stole z najlepszą rodzinną atmosferą. No właśnie… ale co z tym stołem? Okres Świąt to czas magiczny, jednak przygotowania do nich wymagają sporo pracy i poświęcenia dużo czasu. Umówmy się – dwanaście potraw na stole nie jest chlebem powszednim i trzeba naprawdę się postarać, żeby wszystko wyszło tak, jak tego chcemy. Jednak ile by czasu na to nie poświęcić, nie ma lepszej rekompensaty, niż widok zajadających się gości, prawiących co nóż to nowe komplementy o naszej kuchni i świątecznych smakołykach.

wilshire-4

Nasz świąteczny stół to centralne miejsce w domu i jednocześnie kopalnia zapachów, a same potrawy to przepyszne inspiracje czerpane z polskich blogów kulinarnych. I to nie jest tak, że idziemy na ilość. Nikt Wam nie każe stać kilka dni w kuchni, wycierać pot z czoła i denerwować się niewyrośniętym lub zakalcowatym ciastem. Wigilia rządzi się swoimi prawami, bo dwanaście potraw na stole jest tradycją. Jednak pierwszy i drugi dzień celebracji kulinarnej nie musi być bombą kaloryczną, pod którą będą uginać się Wasze stoły. Ma być smacznie i w odpowiedniej ilości.

U nas od kilku lat – jak wspomnieliśmy wcześniej, niezastąpione są polskie blogi kulinarne. Ich właściciele, a jednocześnie pomysłodawcy wszystkich potraw to wręcz magicy, którzy w mistrzowski sposób łączą składniki i podają na talerzach nieziemskie potrawy. Są to dania smaczne, zdrowe, a jednocześnie proste w przygotowaniu.

Dostaliśmy dużo pytań o proste i smaczne przepisy. Ze względu na masę innych obowiązków chcecie by nie wymagały stania godzinami w kuchni. Czasem też szukacie po prostu nowych pomysłów, by tegoroczny świąteczny stół zaskoczył domowników czymś innym, a jednocześnie bardzo smacznym. Poniżej znajdziecie nasze ulubione ryby, mięsa i najlepszą na świecie zupę grzybową! Jednym słowem – od kilku lat nie wyobrażamy sobie Świąt bez tych przepisów.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI >>ARTKULINARIA<<

Zdjęcie pochodzi ze strony www.artkulinaria.pl

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA >>ARTKULINARIA<<

Zdjęcie pochodzi ze strony www.artkulinaria.pl

KARP SMAŻONY >>KWESTIA SMAKU<<

karp_smazony

SAŁATKA Z BURACZKÓW, ŚLEDZIA I WINNEGO JABŁKA >>ARTKULINARIA<<

Zdjęcie pochodzi ze strony www.artkulinaria.pl

ŚLEDZIOWE TRIO: SZWEDZKIE, KORZENNO-POMIDOROWE, MUSZTARDOWE >>WHITE PLATE<<

korztrio

ŚWIĄTECZNY PIERNIK >>PISTACHIO<<

img_2961-copy

MAKOWIEC JAPOŃSKI NA POLSKIM STOLE >>KWESTIA SMAKU<<

makowiec_japonski_02 makowiec_japonski_03

CARPACCIO Z PIECZONYCH BURACZKÓW >>KWESTIA SMAKU<<

carpaccio_buraczki1

PAN ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM >>KWESTIA SMAKU<<

losos-w-ciescie-francuskim-04 losos-w-ciescie-francuskim-03 losos-w-ciescie-francuskim-01

POLĘDWICZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I GORGONZOLĄ >>KWESTIA SMAKU<<

poledwiczki-wieprzowe-04 poledwiczki-wieprzowe-02

KREM POMIDOROWY Z ZIELONYM PESTO >>ROBERT SOWA<<

krem-pomidorowy-z-pesto-ziolowo-zurawinowym

PIERNIK LAST MINUTE >>KWESTIA SMAKU<<

piernik_last_minute_01

ŁOSOŚ MARYNOWANY W PRZYPRAWACH KORZENNYCH >>ARTKULINARIA<<

Łosoś marynowany w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą na ragout z fasoli i borowików / ArtKulinaria - Zdjęcie pochodzi ze strony www.artkulinaria.pl

NATURALNY ZAKWAS DO BARSZCZU >>ARTKULINARIA<<

Zdjęcie pochodzi ze strony www.artkulinaria.pl

PIERNICZKI NAJLEPSZE NA ŚWIECIE >>PISTACHIO<<

img_8845_edited-1img_8874_edited-1

SERNIK Z MUSEM MALINOWYM >>KWESTIA SMAKU<<

sernik-idealny-2-03

Smacznych Świąt !
Team Guess What

Zdjęcia: pochodzą z blogów kulinarnych, nie są naszą własnością