GUESS WHAT POLECA: KARMELIZOWANE JABŁKA Z ORZECHAMI
17 grudnia, 2016
CO POTRZEBUJECIE?
Składniki dla 2-4 osób:
– 3-5 jabłek (w zależności od wielkości)
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– odrobina mielonego kardamonu (można pominąć)
– 80-100 g masła
– 1/3 szkl. cukru brązowego lub kokosowego
– 1 laska wanilii
– 0,5 szkl. dowolnych orzechów
– 0,5 szkl. soku jabłkowego + 1 łyżka winnego octu jabłkowego
– 2-4 łyżki syropu klonowego
WYKONANIE:
Potnijcie jabłka na ósemki, wydrążcie gniazda nasienne i przełóżcie je do dużej miski. W małym rondelku rozpuście masło, dodajcie syrop klonowy, cukier, wanilię i pozostałe przyprawy. Pogotujcie to przez chwilę na małym ogniu, tak by „karmel” nieco się zredukował. Następnie już gotowym karmelem obtoczcie jabłka, wlewając zawartość rondelka do miski. Dokładnie wszystko wymieszajcie i przełóżcie do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego masłem i obsypanego brązowym cukrem z cynamonem). Tak przygotowane jabłka skropcie sokiem jabłkowym z octem winnym i wstawcie do piekarnika na 200 stopni na godzinę. 15 minut przed zakończeniem pieczenia posypcie jabłka orzechami. Podawajcie w wersji lekko ciepłej lub na zimno.
Smacznego !
Team Guess What
Zdjęcia: cottercrunch.com