GUESS WHAT POLECA: GORĄCA CZEKOLADA Z PIANKAMI I KARMELEM !

Pasji mamy wiele, oczywiście moda, podróże i fotografia to jedne z najważniejszych, jednak oprócz nich jest jeszcze kilka innych. W tym wpisie postanowiliśmy zdradzić Wam kolejną, a jest nią nic innego jak gotowanie, a właściwie to poszukiwanie i gromadzenie super fajnych i ciekawych przepisów. Jeśli lubicie krzątać się po kuchni i od czasu do czasu coś przyrządzić, to doskonale wiecie, jak dobrze mieć pod ręką szybki, smaczny, a jeszcze lepiej sprawdzony przepis. Odkąd tylko pamiętamy, a zaczęło się to na studiach, wymienialiśmy się z koleżankami właśnie przepisami i szukaliśmy inspiracji na „coś fit”, sałatki czy różnego rodzaju lunchboxy. Tak nas to wciągnęło, że zaczęliśmy przeszukiwać Internet i trafiliśmy na zagraniczne blogi kulinarne, które towarzyszą nam na co dzień w kuchni. Dzisiaj chcielibyśmy podzielić się z Wami nowym przepisem na domowej roboty gorącą czekoladę z piankami Marshmallows, słodko-słonym karmelem i… odrobiną whiskey! Pochodzi on z jednego z naszych ulubionych blogów – My dish is bomb! Jego autorką jest Katy, która tworzy inspirujące i łatwe do otworzenia przepisy. Na marginesie możemy dodać, że jest przede wszystkim fanką czekolady i wypieków, dlatego na jej blogu znajdziecie mnóstwo takich przepisów. Koniecznie przygotujcie gorącą czekoladę i dajcie znać, jak Wam smakowała !
My uwielbiamy ten przepis, zwłaszcza na mroźne zimowo-świąteczne wieczory.
cc4e446a76ea2011061f462b448b46a0

CO POTRZEBUJECIE?
Składniki dla 2 osób:
– 2 szklanki mleka (2% lub 3,2%)
– ok. 3 łyżki brązowego cukru
– 2 łyżki dobrej jakości kakao
– 100-120 g groszków czekoladowych lub czekolady mlecznej (jeśli wolicie mniej słodszą wersję użyjcie gorzkiej lub deserowej czekolady)
– szczypta mielonego cynamonu lub chili
– ok. 2 łyżki whiskey, albo innego alkoholu (wódki, brandy)
– opakowanie pianek Marshmallows
– sos karmelowy lub karmel własnej roboty
– bita śmietana (można z niej zrezygnować)

whiskey-hot-choc1

WYKONANIE:
Do małego garnuszka (rondelka) wlewamy mleko, dodajemy cukier, kakao, groszki czekoladowe, cynamon lub chili (w zależności, co kto lubi) i doprowadzamy na małym ogniu do wrzenia. Nie gotujemy! Pamiętajmy, by cały czas mieszać czekoladę, bo może się przypalić. Kiedy wszystkie składniki się połączą zdejmujemy z ognia i dolewamy whiskey (można oczywiście zrezygnować z alkoholu). Następnie rozlewamy napój do kubków, dekorujemy bitą śmietaną (by ją zrobić ubijamy śmietanę 30-36% mikserem na wysokich obrotach), mnóstwem pianek i polewamy wszystko obficie karmelem. Jeśli go nie lubicie, możecie zastąpić sos karmelowy dowolnym czekoladowym.

PS. Przepis na karmel domowej roboty znajdziecie tutaj!

whiskey-hot-choc-21


Smacznego !
Team Guess What