NAJLEPSZE BO BEZ DODATKÓW – MASECZKI DO IT YOURSELF !
18 lipca, 2016
Przed nałożeniem maseczki warto oczyścić twarz lekkim peelingiem.
MASECZKA ZE SPIRULINY
Spirulina to nic innego, jak sproszkowane algi. Ma właściwości silnie nawilżające i oczyszczające oraz słynie z dość specyficznego zapachu. Poprawia ukrwienie skóry, wpływa na uodpornienie na zaskórniki i wspomaga leczenie trądziku. Często można ją spotkać w postaci tabletek jako suplement diety. Dostępna w aptekach oraz na stoiskach ze zdrową żywnością.
Do maseczki najwygodniej jest użyć spiruliny sproszkowanej, jednak jeżeli macie pod ręką tę w tabletkach, wystarczy ją rozkruszyć.
Do płaskiej łyżeczki spiruliny dodajemy dwie łyżeczki jogurtu greckiego. Możemy też wykorzystać zwykły jogurt naturalny, jednak jego konsystencja sprawi, że maseczka może nam lekko spływać. Maseczkę zostawiamy na skórze do wyschnięcia, a następnie zmywamy. Idealnie nadaje się też jako maseczka do włosów (nakładana na lekko wilgotne włosy). Spilurinę możemy również dodawać do gotowych preparatów dla wzmocnienia ich efektu.
MIODOWA MASECZKA NAWILŻAJĄCA
Do zrobienia w całości ze składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Wystarczy nam miód i jogurt naturalny lub śmietana. Miód zatrzymuje w skórze wilgoć, spłyca zmarszczki i działa antybakteryjnie. Jogurt dodatkowo chłodzi i koi skórę twarzy.
Mieszamy dwie łyżeczki miodu i dwie łyżeczki jogurtu, a następnie nakładamy na twarz na około 10 minut.
MASECZKA Z AWOKADO
Awokado jest bogate w witaminy, natłuszcza skórę przez co opóźnia procesy starzenia. Jest idealne dla skóry suchej i zmęczonej, pozbawionej blasku.
Około ćwiartkę awokado należy obrać ze skórki i rozgnieść drobno widelcem. Nie polecamy rozgniatania owocu w moździerzu — puści wtedy zbyt dużo soku. Papkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i pozostawiamy na 10 minut.
Co myślicie o domowej pielęgnacji? Dajcie znać, czy nasze przepisy się u Was sprawdziły.
*Pamiętajcie, że przed nałożeniem nieznanych składników na Waszą skórę, warto wykonać próbę uczuleniową.
Magda Team Guess What