GOTOWI, DO STARTU, START ! NAJWIĘKSZE GRILLOWE IGRZYSKA CZAS ZACZĄĆ !

Majówka depcze nam po piętach. Już za chwilę, już za momencik otworzymy największy sezon grillowy na świecie. Nie ważne, że deszcz, wiatr i szaruga. Nieistotne, że prawdopodobnie trzeba będzie założyć trzy warstwy wierzchnie, rękawiczki, a w pogotowiu zostawimy łopatę do odśnieżania. Serio, to nas absolutnie nie przeraża. Jesteśmy przygotowani na każdą aurę pogodową, byleby tylko w majówkę odpalić grilla. Jeśli więc Wasz sprzęt po zimie niedomaga, albo co gorsza jeszcze stoi zakurzony w kącie balkonu, garażu, czy ogrodowej altanki, to czym prędzej bierzcie się za jego pucowanie! Niezbędny też będzie zapas węgla, brykietu, podpałek, gazu oraz wszelkich innych gadżetów mastera grillowania, tak więc Panowie – czyńcie swoją powinność, to Wasz czas. Nie dajcie się też zwieść stereotypom, że nie mając stacjonarnego grilla, nie możecie godnie spędzić majówki. Do Waszej dyspozycji w sklepach i sieciówkach ogrodniczych znajdziecie mnóstwo zamienników (teraz w mega promocjach), a dla tych najbardziej wymagających producenci oferują też wersję „grill all in one”, czyli jednorazowy i bezproblemowy. Można? Oczywiście, zwłaszcza, że grillowanie to sport narodowy Polaków i nie można opuścić takiej okazji. Nigdy w życiu! Kiełbaski, szaszłyczki, karkóweczka, kurczaczek! Gdyby organizowano olimpiadę lub mistrzostwa międzynarodowe właśnie w grillowaniu i wszelkim łomżingu, Polacy niczym Messi, czy Ronaldo nie daliby innym szans. Przegoniliśmy nawet Amerykanów – podobno „mistrzów nad mistrzami” w rankingu najczęściej kupowanych sprzętów do grillowania.
Jak widać Polak potrafi!

Kiedy już Wasze grille będą przygotowane, czyściutkie, odpicowane, to możecie zająć się nie mniej ważnym majówkowym menu. My jak to na niewiasty przystało pozostawiamy chłopakom majsterkowanie przy sprzęcie i samo grillowanie, bo co, jak co, ale są w tym najlepsi, a my zabieramy się za listę zakupów do grillowej uczty. Jako, że to weekend i kilka dni dodatkowych, jadła trzeba przygotować dostatek, a nawet w full wersji. Nie można zapomnieć też o trunkach, które spożywać będziemy na kocingu, trawingu, czy przy obładowanym stolingu. Także zawczasu zajmijcie kolejkę w supermarkecie i kupcie wszystko, to co potrzeba na majóweczkę, bo zawody będą odbywać się nie tylko przy grillach.

 

 

 

Obowiązkowo już podczas długiego weekendu musicie wziąć udział w osiedlowym konkursie na najlepszą kiełbasę i karkówę. Jeśli chcecie bezkonkurencyjnie pokonać sąsiada, zapachem, smakiem i wyglądem, to koniecznie wypróbujcie nasze przepisy. Szczególnie polecamy marynatę do karkówki – mięso po wysmażeniu jest wyśmienite!

Wszystkie przepisy, jakie znajdziecie poniżej są naszymi ulubionymi i sprawdzonymi. Tak więc o jakichkolwiek eksperymentach, czy niewypałach w majówkę nie ma mowy. Ma być przede wszystkim smacznie, a grill ma się żarzyć do późnych godzin wieczornych! Nie ma chyba nic lepszego, niż przepyszne jedzenie z grilla w długi majówkowy weekend!

NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI
SKŁADNIKI NA 1 KG KARKÓWKI:
– 1/2 szklanki dobrej jakości oleju
– 1/3 szklanki ketchupu
– 1 cebula, pokrojona w piórka
– 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub więcej jak ktoś lubi ostrzejsze
– Po 1 łyżeczce: oregano, tymianku, przyprawy do grilla
– sól, pieprz
– połowę pęczka, posiekanej świeżej bazylii

WYKONANIE:
Wymieszać składniki, nasmarować mięso, przykryć i zostawić na całą noc w lodowce.

GRILLOWANY ŁOSOŚ
SKŁADNIKI DO MARYNATY (3-4 STEKI):
– 6 łyżek sosu sojowego jasnego
– 3 łyżki miodu, najlepiej płynnego
– 2 posiekane ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– ok. 6-7 łyżek oliwy
– odrobina posiekanej świeżej kolendry
– sól

WYKONANIE:
Wymieszać, nasmarować łososia i odstawić na 20 min. Następnie wyjąć rybę z marynaty, dobrze odsączyć na papierze kuchennym i położyć na rozgrzany grillu (5-6 min, w zależności od grubości steka).

SALSA Z POMIDORKÓW DO ŁOSOSIA
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka pomidorków koktajlowych
– pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
– 1 posiekany ząbek czosnku
– odrobina posiekanej świeżej bazylii
– sól, pieprz
– oliwa
– odrobina octu winnego

WYKONANIE:
Pomidorki kroimy na pół, łączymy z pozostałymi składnikami i podajemy.


NAJPROSTSZA I NAJLEPSZA SAŁATKA DO GRILLA
– pół kalafiora
– 2 pomidory
– pęczek świeżego koperku
– 0,5 szklanki majonezu
– 3 przeciśnięte ząbki czosnku
– sól, pieprz

WYKONANIE:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente. Pomidory kroimy w niedużą kostkę i siekamy drobno koperek. Do majonezu dodajemy czosnek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej przed podaniem ją schłodzić.

Życzymy Wam wspaniałej majówki niezależnie od tego, gdzie będziecie – nad morzem, w górach, pod namiotem, czy w wiejskiej chacie. Grillujcie, bawcie się i smakujcie na całego, by wrócić w maju pełni sił do dalszej pracy!

Do zobaczenia po długim weekendzie!
Team Guess What

Zdjęcia: Unsplash.com