GOTOWI, DO STARTU, START ! NAJWIĘKSZE GRILLOWE IGRZYSKA CZAS ZACZĄĆ !
28 kwietnia, 2017
Jak widać Polak potrafi!
Kiedy już Wasze grille będą przygotowane, czyściutkie, odpicowane, to możecie zająć się nie mniej ważnym majówkowym menu. My jak to na niewiasty przystało pozostawiamy chłopakom majsterkowanie przy sprzęcie i samo grillowanie, bo co, jak co, ale są w tym najlepsi, a my zabieramy się za listę zakupów do grillowej uczty. Jako, że to weekend i kilka dni dodatkowych, jadła trzeba przygotować dostatek, a nawet w full wersji. Nie można zapomnieć też o trunkach, które spożywać będziemy na kocingu, trawingu, czy przy obładowanym stolingu. Także zawczasu zajmijcie kolejkę w supermarkecie i kupcie wszystko, to co potrzeba na majóweczkę, bo zawody będą odbywać się nie tylko przy grillach.
Obowiązkowo już podczas długiego weekendu musicie wziąć udział w osiedlowym konkursie na najlepszą kiełbasę i karkówę. Jeśli chcecie bezkonkurencyjnie pokonać sąsiada, zapachem, smakiem i wyglądem, to koniecznie wypróbujcie nasze przepisy. Szczególnie polecamy marynatę do karkówki – mięso po wysmażeniu jest wyśmienite!
Wszystkie przepisy, jakie znajdziecie poniżej są naszymi ulubionymi i sprawdzonymi. Tak więc o jakichkolwiek eksperymentach, czy niewypałach w majówkę nie ma mowy. Ma być przede wszystkim smacznie, a grill ma się żarzyć do późnych godzin wieczornych! Nie ma chyba nic lepszego, niż przepyszne jedzenie z grilla w długi majówkowy weekend!
SKŁADNIKI NA 1 KG KARKÓWKI:
– 1/2 szklanki dobrej jakości oleju
– 1/3 szklanki ketchupu
– 1 cebula, pokrojona w piórka
– 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1/4 łyżeczki ostrej papryki lub więcej jak ktoś lubi ostrzejsze
– Po 1 łyżeczce: oregano, tymianku, przyprawy do grilla
– sól, pieprz
– połowę pęczka, posiekanej świeżej bazylii
WYKONANIE:
Wymieszać składniki, nasmarować mięso, przykryć i zostawić na całą noc w lodowce.
GRILLOWANY ŁOSOŚ
SKŁADNIKI DO MARYNATY (3-4 STEKI):
– 6 łyżek sosu sojowego jasnego
– 3 łyżki miodu, najlepiej płynnego
– 2 posiekane ząbki czosnku
– sok z 1 limonki
– ok. 6-7 łyżek oliwy
– odrobina posiekanej świeżej kolendry
– sól
WYKONANIE:
Wymieszać, nasmarować łososia i odstawić na 20 min. Następnie wyjąć rybę z marynaty, dobrze odsączyć na papierze kuchennym i położyć na rozgrzany grillu (5-6 min, w zależności od grubości steka).
SALSA Z POMIDORKÓW DO ŁOSOSIA
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka pomidorków koktajlowych
– pół czerwonej cebuli, drobno posiekanej
– 1 posiekany ząbek czosnku
– odrobina posiekanej świeżej bazylii
– sól, pieprz
– oliwa
– odrobina octu winnego
WYKONANIE:
Pomidorki kroimy na pół, łączymy z pozostałymi składnikami i podajemy.
NAJPROSTSZA I NAJLEPSZA SAŁATKA DO GRILLA
– pół kalafiora
– 2 pomidory
– pęczek świeżego koperku
– 0,5 szklanki majonezu
– 3 przeciśnięte ząbki czosnku
– sól, pieprz
WYKONANIE:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i gotujemy al dente. Pomidory kroimy w niedużą kostkę i siekamy drobno koperek. Do majonezu dodajemy czosnek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Najlepiej przed podaniem ją schłodzić.
Życzymy Wam wspaniałej majówki niezależnie od tego, gdzie będziecie – nad morzem, w górach, pod namiotem, czy w wiejskiej chacie. Grillujcie, bawcie się i smakujcie na całego, by wrócić w maju pełni sił do dalszej pracy!
Do zobaczenia po długim weekendzie!
Team Guess What
Zdjęcia: Unsplash.com