GUESS WHAT POLECA: SZYBKI I SMACZNY KREM Z BROKUŁÓW I NERKOWCA

Dziś kolejny wpis z serii „cookingowej”, gdzie dzielimy się z Wami naszymi ulubionymi przepisami z zagranicznych blogów kulinarnych. Tym razem zapraszamy Was na pyszny i szybki w wykonaniu krem z brokułów i orzechów nerkowca. Jeśli myślicie, że z takiego połączenia nie może wyjść nic dobrego, to my udowadniamy, że jest wprost przeciwnie. Owszem, kiedy po raz pierwszy spojrzeliśmy na przepis z bloga Sarah (My New Roots), to wydał się nam nieco kosmiczny.
Przede wszystkim dlatego, że brokuły nie należą do naszych ulubieńców, a ostatnia próba gotowania zupy brokułowej dosłownie poszła z dymem, więc tym bardziej nie mieliśmy ochoty na powtórkę z rozrywki. A po drugie – jak można łączyć orzechową papkę z zupą? Jednak po wypróbowaniu, a przede wszystkim skosztowaniu tego kremu – nasze kubki smakowe zostały miło zaskoczone, a brokuły dostały od nas kolejną szansę. Dodatkowo połączenie składników takich jak właśnie zielone brokuły oraz orzechy nerkowca to doskonała bomba witamin i składników odżywczych dla naszego mózgu. Taką zupę-krem szczególnie polecamy uczącym się!
Koniecznie ją wypróbujcie i zerknijcie na inne przepisy Sarah – kuchnia wegetariańska, wegańska i oczywiście klasyczna z różnych stron świata. To jeden z naszych faworytów wśród blogów kulinarnych.

SKŁADNIKI:
– 2-3 posiekane cebule (ok. 500g)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
– ok. 1 kg brokułów (podzielonych na różyczki)
– szczypta chili (opcjonalnie)
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 1 szkl. orzechów nerkowca (ok. 150 g)
– 500 ml bulionu warzywnego (2 szkl.)
– 300 ml wody (1 i ¼ szkl.)
– sól, pieprz do smaku
– płatki chili, natka pietruszki, gęsta śmietana do dekoracji

CO POTRZEBUJEMY?
– blender
– większy garnek
– miska

WYKONANIE:
1. Nerkowce przekładamy do miski, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę soli. Następnie odstawiamy na 4-5 godzin lub najlepiej na całą noc (w temperaturze pokojowej). Kiedy orzechy zmiękną, przekładamy je do blendera, dodajemy 1 ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i miksujemy na gładką masę. Tę część przepisu możecie wykonać nawet dzień wcześniej.

2. W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cebulę oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy cebulę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, przyprawę chili, odrobinę pieprzu. Smażymy całość przez 2-3 minuty. Chwilę później zalewamy wszystko bulionem warzywnym, dodajemy różyczki brokułów i doprowadzamy zupę do wrzenia. Gdy brokuły będą ugotowane (w wersji lekko al dente), miksujemy zupę.

3. Do kremu brokułowego dodajemy wcześniej zblendowaną masę z nerkowców i ponownie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Gorący krem przelewamy do miseczek, dekorujemy kleksem śmietany, natką pietruszki i płatkami chili (dla chętnych).


Smacznego !
Team Guess What

Zdjęcia: mynewroots.com