GUESS WHAT POLECA: KARMELIZOWANE JABŁKA Z ORZECHAMI

Zapach pieczonych jabłek z cynamonem, odrobina kardamonu i gałki muszkatołowej, a do tego prażone orzechy, to coś co zawsze będzie nam się kojarzyć z grudniem, zbliżającymi świętami i jarmarkami bożonarodzeniowymi. Może jeszcze do tej mieszanki zapachowej musimy dodać cytrusowy aromat pomarańczy i korzenny goździków, jednak tym razem chcielibyśmy skupić się na jabłkach. Przepis już od jakiegoś czasu jest nam znany i oczywiście wielokrotnie wypróbowany, dlatego postanowiliśmy podzielić się nim z Wami. Zwłaszcza, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, to wolimy cukier w takiej wersji, który aż tak bardzo nam nie zaszkodzi i „nie pójdzie w biodra”, w przeciwieństwie do paczki ciastek, czy tabliczki czekolady. Receptura pochodzi z kolejnego bloga kulinarnego, który chcemy Wam przedstawić i polecić – Cotter Crunch, autorstwa Lindsay. To prawdziwa oaza przepisów gluten free, ale i dań w wersji wegańskiej i wegetariańskiej. Jeśli poszukujecie oryginalnych, smacznych, a czasami i niestandardowych połączeń dań bez glutenu, to prześledźcie tego bloga dokładnie. Poniżej znajdziecie nieco zmienioną recepturę na karmelizowane jabłka, którą dostosowaliśmy do siebie.

apple-caramel_

CO POTRZEBUJECIE?
Składniki dla 2-4 osób:
– 3-5 jabłek (w zależności od wielkości)
– szczypta cynamonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– odrobina mielonego kardamonu (można pominąć)
– 80-100 g masła
– 1/3 szkl. cukru brązowego lub kokosowego
– 1 laska wanilii
– 0,5 szkl. dowolnych orzechów
– 0,5 szkl. soku jabłkowego + 1 łyżka winnego octu jabłkowego
– 2-4 łyżki syropu klonowego

caramelized-apple-cider-hot-fruit-bake_-1

WYKONANIE:
Potnijcie jabłka na ósemki, wydrążcie gniazda nasienne i przełóżcie je do dużej miski. W małym rondelku rozpuście masło, dodajcie syrop klonowy, cukier, wanilię i pozostałe przyprawy. Pogotujcie to przez chwilę na małym ogniu, tak by „karmel” nieco się zredukował. Następnie już gotowym karmelem obtoczcie jabłka, wlewając zawartość rondelka do miski. Dokładnie wszystko wymieszajcie i przełóżcie do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego (wysmarowanego masłem i obsypanego brązowym cukrem z cynamonem). Tak przygotowane jabłka skropcie sokiem jabłkowym z octem winnym i wstawcie do piekarnika na 200 stopni na godzinę. 15 minut przed zakończeniem pieczenia posypcie jabłka orzechami. Podawajcie w wersji lekko ciepłej lub na zimno.

caramelized-apple-cider-hot-fruit-bake-2-2

Smacznego !
Team Guess What

Zdjęcia: cottercrunch.com